De werking van een aquarium filter spons als filtermedium.


Een aantal ideeën rond het gebruik van een aquarium filter spons.


 Alhoewel sponsfilters al heel lang bestaan, weten veel mensen niet goed waarvoor ze worden gebruikt of zelfs dat ze bestaan. De filter bevat een aquarium filter spons en is daarom zeer geschikt voor het gebruik in aquariums met garnalen of andere kleine bewoners. Door het gebruik van een spons wordt er niet met een rotor of andere bewegende delen gewerkt en lopen deze garnalen of andere kleine dieren minder het risico om in het filter te worden opgezogen. Een aquarium filter spons zit boordevol kleine gaatjes, daardoor heeft hij een groot oppervlak waar bacteriën zich op vast kunnen zetten. Die bacteriën op de aquarium filter spons zijn van essentieel belang om nitriet in nitraat om te zetten en zodoende de afvalstoffen van de vissen te verwerken en het aquariumwater te reinigen.

De sponsfilter kan met zuignappen worden vastgezet op het raam of op de bodem afhankelijk van het model. Doordat de koppelingen kunnen draaien, kan de aquarium filter spons zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst. Vervolgens moet de aquarium filter spons worden aangesloten op een luchtpomp en door de opwaartse stroom van bellen wordt het water door de aquarium filter spons aangezogen en op die manier gefilterd. Hierdoor vindt er een mechanische en biologische filtratie plaats en wordt het aquarium goed geventileerd.

Sponsfilters kunt u ook goed gebruiken voor tanks waar vissen in verblijven die zwak of ziek zijn en die niet in staat zijn om de krachtige zuiging van een standaard filterinlaat te verdragen.

Een ander doel voor het gebruik van een filter met een aquarium filter spons is bijvoorbeeld een nieuw aquarium te starten. U kunt de filter met een aquarium filter spons namelijk gebruiken om biologische kolonies te kweken in een reeds gevestigd aquarium. Op het moment dat u uw nieuwe aquarium wilt opstarten, plaatst u de aquarium filter spons met de gekweekte bacteriën in de nieuwe bak. Deze krijgt een biologische boost, wat goed is voor de vissen in het nieuwe aquarium doordat de ammoniak en nitriet pieken hierdoor verminderd worden. Als u vaak nieuwe aquaria opstart, kunt u een mallensponsfilter houden in een van uw bakken om zodoende op eender welk moment een nieuw aquarium te kunnen beginnen.

Een sponsfilter kunt u ook als voorfilter gebruiken op de inlaat van een filterpatroon. Een groot gedeelte van het afval wordt dan eerst door de aquarium filter spons gefilterd en zodoende raakt de houder niet verstopt. Het is bovendien zeer eenvoudig om een aquarium filter spons te schoon te maken. Gewoon afspoelen met aquariumwater (in een emmer). Vaak wordt aangeraden om de sponzen onder de kraan te wassen om zo veel mogelijk bacteriën te doden. Echter raden wij u aan om bij het schoonmaken van de sponzen deze grondig te reinigen in aquariumwater om zodoende zo min mogelijk goede bacteriën te vernietigen. Om de aangetaste bacteriecultuur te herstellen kunt u zelf een oplossing van levende bacteriën toevoegen. Voor de goede werking van uw filter moeten de sponzen regelmatig vervangen worden omdat er op een gegeven moment slijtage plaats kan vinden waardoor de sponzen het vuil uit het water niet meer optimaal filteren, dit is veelal niet met het blote oog waarneembaar.
 

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss