Het transporteren van aquariumvissen is een stressvol avontuur voor onze aquariumbewoners. Om de stress tot een zo minimaal mogelijk niveau te beperken kunnen we enkele voorzorgsmaatregelen nemen om de reis zo aangenaam mogelijk te maken. 

Het uitzoeken en verpakken van de vissen 

Op het moment dat u uw vissen bij ons in de winkel heeft uitgezocht doen we deze vissen voor u uitvangen en verpakken. Het verpakken van deze vissen deze afzonderlijk van elkaar als deze uit verschillende aquariums worden gevangen, ondanks dat we continue onze waterwaardes monitoren en de temperatuur elektronisch geregeld wordt kunnen er (minimale) verschillen ontstaan tussen de verschillende aquariums. Door ze apart te verpakken hoeven uw net gekochte vissen slechts 1 keer over te wennen naar uw aquarium en niet eerst naar elkaars water om vervolgens nog een keer over te wennen naar uw aquarium. Ook wordt er bij sommige soorten ervoor gekozen om alle vissen apart te verpakken als deze elkaar gemakkelijk kunnen verwonden. De vissen worden ingepakt in speciaal hiervoor ontwikkelde vistransportzakken met een ronde bodem waardoor de vissen minder snel vast kunnen te komen zitten. Ook doen we vaak een waterbereider (zoals u gebruikt bij het water verversenaquatan/ aquasafe of vergelijkbaar) toevoegen aan het transportwater om de vis extra te beschermen tegen invloeden van buitenaf) Hebben uw vissen een lange reis voor de boeg? Geef dit bij aankoop aan en we zullen ze indien nodig extra ruim of zelfs met medicinale zuurstof verpakken waardoor de vissen onderweg niet zonder verse lucht komen te zitten. De vissen worden na het afrekenen verpakt in een krant waardoor deze donker zitten en weinig van de reis zullen meemaken, tevens hebben de kranten een isolerende functie waardoor de temperatuur in het viszakje minder maar vooral ook langzamer afkoelt (of in de zomer opwarmt), koopt u een grote hoeveelheid aquariumvissen met een groot aantal viszakjes dan bieden we tevens de mogelijkheid tot ze in een speciale isolatie transportdoos te verpakken. 

De vissen transporten van Strijker aquarium naar uw aquarium 

De medewerkers van Strijker aquarium proberen uw vissen zo goed mogelijk transport klaar aan u mee te geven en u zo goed mogelijk te informeren, heeft u echter vragen of twijfelt u ergens over, vraag het alstublieft om zo onnodige stress te voorkomen. Belangrijk is het de vissen zo rustig mogelijk te vervoeren. Het belangrijkste is (naast er uiteraard niet onnodig mee te schudden oid) is de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Het verschil zit hem vak in de kleine details waar we niet bij stil staan. 

Zet het tasje met vissen NOOIT op de grond, deze is veelal beduidend kouder of warmer waardoor het water in het viszakje onnodig veel en snel veranderd. 

Bewaar geen bevroren of opgewarmde spullen in de buurt van de vissen, ook dit brengt onnodige temperatuurschommelingen teweeg. Wellicht onnodig om te melden maar ook scherpe voorwerpen dient u niet in dezelfde tas te vervoeren als waar de viszakjes inzitten, ondanks dat we gebruikmaken van stevige vistransportzakjes – ook deze kunnen lek. 

Doe in de auto niet speciaal de verwarming aan of juist de airco, dit werkt meestal averechts. Snelle temperatuurschommelingen zijn stressvoller dan geleidelijke. Ook de vissen ‘s zomers in de kofferbak plaatsen is geen goed idee, als de zon er een beetje intens op heeft gestaan dan kookt u ze letterlijk! overwennen van vissen

Het overwennen van de nieuw gekochte vissen 

Eenmaal thuis aangekomen is het aan te bevelen om de vissen zo snel mogelijk in het zakje (zonder krant) op het wateroppervlak te laten drijven, doe hiervoor altijd de verlichting uit. De vissen hebben de reis net in het donker meegemaakt, wij worden ook niet graag wakker onder een bouwlamp en de vissen kunnen nergens schuilen. U zult veelal ook zien dat de vissen bleker zijn geworden dan bij aanschaf maar dit trekt snel genoeg bij. Tevens produceert de verlichting (zeker tl-verlichting) extra warmte wat het rustig laten aanpassen aan de temperatuur niet ten goede komt. Na ze zo’n 30-60 minuten in alle rust te hebben laten wennen aan hun nieuwe omgeving kunnen we voorzichtig het viszakje openen en indien de waterwaardes te sterk verschillen iets water van het aquarium in het zakje toe te voegen om na de temperatuur ook eventuele verschillen in waterwaardes op te vangen, let wel op dat de vissen binnen zo’n 15-30 minuten na het openen van het viszakje vrijgelaten dienen te worden in het aquarium. Indien u net als wij gebruik maken van het Rotterdamse leidingwater met alleen de toevoeging van een waterbereider dan kunt u er ook voor kiezen om de vissen direct vrij te laten na het op temperatuur laten komen van de vissen. Beter is het altijd om de vissen voorzichtig uit het zakje te halen met een schepnetje en zonder water van het transportzakje in het aquarium vrij te laten, het transportwater spoelt u dan gewoon weg door de gootsteen. In sommige visbestanden is het raadzaam om voor het vrijlaten de reeds aanwezige aquariumbewoners alvast te voeren zodat de nieuw ingebrachte vissen niet als voer worden aangezien. 

De visjes zwemmen in het aquarium 

Zoals reeds eerder gezegd zullen de aangekochte visjes veelal van keur zijn als ze net losgelaten worden in het aquarium, tevens is de verlichting van het aquarium nog uit. In veel gevallen zullen de net aangekochte vissen na het vrijlaten al snel zich wegtrekken in de aanwezige decoratie. Laat ze even met rust, ze zoeken niet voor niks rust en mocht u ze deze ‘bescherming” al gelijk afnemen dan vergroot dit alleen maar de kans op stress. De vissen zullen zich snel genoeg laten zien als ze bijgekomen van de reis. Zodra de vissen hun heenkomen hebben gezocht kunt u de verlichting weer als vanouds inschakelen. 

En nu verder..... 

De vissen hebben heel wat meegemaakt en de nodige stress meegemaakt, we hebben samen geprobeerd dit tot een minimale te beperken maar toch kan de ene vis dit beter verwerken dan de andere. Let daarom de komende dagen extra op de in uw aquarium aanwezige vissen: eten ze allemaal goed, ontwikkelen zich er geen rare symptomen op de vis, veelal zijn deze als eerste waarneembaar op de vinnetjes van de vissen. Een vaak optredende visziekte is de witte stip ziekte, deze eencellige parasiet maakt graag gebruik van de situatie dat de vissen verzwakt zijn (geweest) en kan zich zeer snel ontwikkelen en de dood zelfs tot gevolg hebben. Deze ziekte is duidelijk waarneembaar als een zwem witte puntjes welke over de vis verspreid zitten. In deze maar ook ander situaties is het noodzakelijk snel te handelen. Maak maar duidelijke foto’s/ filmpjes van de vissen en neem een watermonster van het aquarium mee naar onze winkel en we zullen een plan van aanpak maken want zoals de ziektes zich snel de kop opsteken zo snel zijn ze gelukkig ook weer te verwijderen bij een tijdige behandeling.

En tot slot is het belangrijkste natuurlijk te genieten van het aquarium met de laatste aanwinsten, dat is uiteraard het hoofddoel van onze hobby. 

 

 

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss