Verlichting: Tl aquarium verlichting voor generaties.

Welke Tl aquarium verlichting heb ik nodig?

Er zijn vele soorten tl aquarium verlichting verkrijgbaar welke allemaal hun eigen eigenschappen hebben. De hele oude tl-buizen generatie waren de zgn T12 tl-buis deze maat wordt al jaren niet meer gebruikt. De opvolger hiervan de T8 tl buis is jarenlang de standaard geweest in de aquariumbranche. Zeker met het gebruik van reflectoren op de tl buizen geplaatst wordt een mooi rendement behaald. Ook deze tl kreeg een opvolger waarbij de volgende generatie de T5 TL-buizen werden. Uiteraard werd ook deze tl-buizen weer een slag dunner en het rendement verhoogd. Nu we de verschillen weten tussen de T8 en T5 tl-buizen is het belangrijk te weten welke maat we nodig hebben. Bij de t8 tl-buizen was het nog eenvoudig, de maat en wattage stonden aan elkaar gekoppeld. Zo is een 15 watt tl buis 45cm een 30 watt 90cm en een 58 watt 150cm. Uiteraard zitten hiertussen nog diverse andere maten/ wattages. In basis werkt het hetzelfde bij de T5 tl aquarium verlichting echter aangezien enkele aquarium fabrikanten zoals Juwel de lampen in afwijkende maten lieten fabriceren. Wij noemen deze in de volksmond de “Juwel maten”. Zo is bijvoorbeeld de 39 watt en 54 watt in verschillende lengte maten verkrijgbaar. Er zit veelal maar een paar millimeter verschil in maar is wel het verschil wat bepaald of de tl lamp past of niet. Uiteraard hebben fabrikanten zoals Dennerle hierop ingespeeld en bieden nu ook speciaal voor het aquarium ontwikkelde aquariumverlichting aan in deze afwijkende maten.

Is elke tl aquarium lamp geschikt voor mijn aquarium? tl aquarium kopen

Het antwoord is simpelweg Nee. Een tl aquarium buis is in basis ontwikkeld met een doel. De ene lamp is gemaakt voor plantengroei, de andere juist weer voor zeewater. We kennen allemaal de verschillende tinten welke een tl buis kan hebben echter de kleur welke wij waarnemen (geel/ wit enz) worden door planten en vissen heel anders waargenomen. Tevens hebben we ermee te maken dat we vissen en planten uit verschillende biotopen in leven proberen te houden. De verlichting in Afrika is tenslotte heel anders dan bij ons in Nederland of België. Ook hebben planten weer speciale delen van het kleurenspectrum nodig om te kunnen groeien echter is dit niet hetzelfde als de kamerplanten aangezien deze tenslotte gefilterd door het water. Op basis van deze kennis zijn er speciale tl aquarium verlichting ontwikkeld welke u bij ons kunt bestellen. Zo heeft Dennerle een speciaal uv-filter over haar tl-buizen geplaatst. Deze hebben niet als doel  dat er bij breuk geen glasscherven vrij komen (al doen ze dat wel) maar om de schadelijke pieken eruit te filteren welke algengroei zou stimuleren. Tevens zijn de tl aquarium verlichting ontwikkeld voor een optimaal rendement voor het betreffende biotoop. Zo zijn er speciale lampen ontwikkeld voor een beplant aquarium cichlide aquarium of juist amazone. Allen hebben als doel uw aquarium van de juiste verlichting wordt voorzien dat u kunt genieten van een mooi en vooral algvrij aquarium.

Tl aquarium verlichting of Led aquarium verlichting voor het aquarium?

Bij Strijker aquarium krijgen we regelmatig de vraag of Led verlichting beter is dan tl verlichting. Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, zoals niet elke tl-verlichting geschikt is voor het aquarium is dit ook voor led verlichting het geval. Er zijn vele led verlichting op de markt welke zelfs door fabrikanten van aquariumbenodigdheden worden aangeboden maar eigenlijk een standaard led verlichting is ontwikkeld voor huishoudelijk gebruik zoals we dit ook kennen van de tl-buizen welke bij de bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Deze zijn veelal goedkoop in prijs maar het rendement en kwaliteit laat vaak te wensen over, Wij kiezen in deze situaties liever voor een goede tl aquarium verlichting welke wel ontwikkeld is voor het aquarium. Uiteraard zijn er ook inmiddels goede led verlichting te koop van bijvoorbeeld Dennerle, JBL en Sera welke de voordelen van Led wel combineren met een optimaal rendement. Iedereen heeft zo zijn/ haar voorkeur hierin.

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss