Net als bij ons, mensen, is het voeren van vissen niet altijd eenvoudig. De juiste hoeveelheid en kwaliteit zijn ook bij ons de voornaamste problemen, alhoewel bij de vissen u het bent die bepaalt hoe gezond en correct er gegeten wordt. 

Waarom is het zo belangrijk om je vissen correct te voeren?

Net als mensen, kunnen ook vissen met weinig voedsel overleven. Zowel mensen als vissen zijn in staat te lijden (trieste waarheid).

Maar wij, aquariumbezitters, hebben het welzijn van onze dieren voor ogen en willen niet alleen perfect gevormde kleuren en gezonde vissen hebben, maar ook nakomelingen, zodat er minder dieren uit de natuur hoeven te worden genomen. De onttrekkingen uit de natuur vormen weliswaar geen (aantoonbare) bedreiging, maar het is natuurlijk mooier wanneer het aantal gekweekte soorten toeneemt.

Wat is zo bijzonder aan "kwaliteits" siervisvoer?

Tijdens de vele studies van de gerenomeerde visvoer fabrikanten zijn er zoveel observaties gedaan, die deels in strijd waren met eerdere verklaringen van deskundigen, dat de traditionele aannames geheel opnieuw zijn gemaakt en complete voedingsprogramma's opnieuwzijn ontwikkeld, er is u ongetwijfeld de laatste jaren de nodige veranderingen binnen het productgamma van de diverse merken opgevallen. Observaties en resultaten van maagonderzoek van vissen werden geëvalueerd en op basis daarvan werd nieuw voer ontwikkeld.

Alle voerrecepten werden onder de loep genomen en aangepast: Bij vissoorten die ook insecten of de larven daarvan eten, werden insecten als grondstof in het voer opgenomen. Maar niet alle vissoorten eten insecten. Vissen, die nogal kieskeurig zijn, kregen door bijzondere ingrediënten, zoals knoflook of garnalen, een acceptatiestimulans in het voer, zodat ze het simpelweg niet meer kunnen weerstaan. De voor het organisme zo belangrijke proteïne-vetverhouding werd zo geoptimaliseerd dat het ideaal is voor de fysiologie van de vissen. Vaak is het vetgehalte van goedkoop voer te hoog zodat het tot orgaanvervetting bij de dieren leidt. Dit zal met het kwaliteitsvoer wat Strijker aquarium aanbied niet gebeuren!

Een belangrijke innovatie is de prebiotische oriëntatie van  hedendaagse visvoer. Het verbetert de verteerbaarheid. Zodra het voer beter verteert, heeft dat twee belangrijke voordelen: Het voer levert meer energie voor het organisme, daar minder uitgescheiden wordt. En door de geringere uitscheiding wordt het aquariumwater minder belast – het blijft langer schoon. Dit voorkomt dan weer de groei van algen.

Zoals gezegd kunt u uw soortspecifieke visvoer ook geven wanneer verschillende soorten samenleven of zich in een gezelschapsaquarium bevinden. 

Met soortspecifiek voer weet u zeker dat er geen deficiëntieverschijnselen ontstaan en kunt u met andere voedsel het menu uitbreiden.

‘Onjuist/ gevaarlijk’ voer bestaat bij vissen alleen in uitzonderingen: Tropheus en andere cichliden uit de meren van Tanganyika en Malawi mogen nooit rode muggenlarven krijgen! Ze eten ze wel, maar kunnen er vervolgens aan dood gaan omdat het van nature plantaardige eters zijn en hierdoor een veel langer darmgestel hebben. En als dierlijk voedsel te lang in deze darmen blijft en gaat rotten....., nou ja, je kan je er wel een voorstelling van maken.  Bij andere vissoorten is het van belang dat ze alle inhoudelijke stoffen krijgen, die ze nodig hebben. En juist dit is door het Strijker aquarium assortiment visvoer wat zeer uitgebreid is, definitief gewaarborgd. 

Wat is het primaire voer (complete voer) in een soortspecifiek aquarium?

Wanneer u, bijvoorbeeld, uitsluitend kleinere barbelen en danio's verzorgt, is het primaire voer het voer voor de barbelen het basisvoer, dat met andere soorten voer kan worden aangevuld - wat altijd aan te raden is voor de afwisseling! Elk ander voer dat qua formaat past, kan als aanvulling of lekkernij dienen. Wanneer u, bijvoorbeeld, kleine karperzalmen heeft, zoals tetra's, EN kleine danio's (dat is geen probleem!) kunt u beide specifieke soorten voer afwisselend geven: De ene dag het ene soort voer en de andere dag het andere, je hoeft het niet te mixen. In de natuur eten ze tenslotte ook afwisseld afhankelijk van het gebied, weer, seizoen enz. Ook hier KAN met andere kleine soorten voer, als lekkernij gewerkt worden. Bij grotere vissoorten is de keuze aan aanvullend voer aanzienlijk groter. Alleen bij de kleinste vissoorten is de keuze wat beperkt. Een mogelijkheid zou nog zijn om de aanvullende soorten vlokvoer wat te verkruimelen, tot het juiste formaat voor de kleine muiltjes is bereikt maar ook hiervoor hebben wij speciale visvoeders in ons assortiment zodat elke vis het juiste voer en in het juiste formaat te eten krijgt.

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss