Waarom functioneert de plantengroei in sommige aquariums zonder CO₂- bemestingsinstallatie en in anderen niet? Op internetforums zeggen sommige aquariumbezitters heel duidelijk, dat ze CO₂-installaties maar geldklopperij van de dierenwinkels vinden en dat men ze helemaal niet nodig heeft.

Co2 meerwaarde aquarium

Ervaren aquariumbezitters vragen dan natuurlijk welke planten zich in de bewuste aquariums bevinden en of ze een foto mogen zien. En dan wordt het al gauw duidelijk, waarom de één een CO₂-installatie overbodig vindt en de ander zijn planten niet mooi en krachtig kan laten groeien zonder CO₂-bemesting.

  • Ook de minst veeleisende waterplanten, zoals de vallisneria of waterpest, groeien zichtbaar sneller en krachtiger met CO₂-toevoer. Ook moet bemest worden met mineralen, anders beperkt het mineralentekort de plantengroei.
  • Veel soorten waterplanten hebben een CO₂-toevoer nodig, omdat de groei stagneert met het natuurlijke CO₂-gehalte, dat voortkomt uit de pH-waarde en de carbonaathardheid, en ze vaak veralgen. Bij een pH van 7,6 en een KH van 8, bijvoorbeeld, bevindt zich, zonder toevoer, circa 6 mg/l CO₂ in het aquariumwater. Voor een krachtige groei is echter 14-38 mg/l CO₂ nodig. En dat is nou juist niet mogelijk zonder een CO₂-bemestingsinstallatie!
  • Bij een CO₂-tekort in het aquarium wordt een heel gevaarlijke kettingreactie in gang gezet, die BIOGENE ONTKALKING genoemd wordt: De planten lossen de aanwezige carbonaathardheid op en halen het in de KH gebonden CO₂ eruit. Daardoor raakt de KH uit balans. Omdat de carbonaathardheid de PH-waarde stabiel houdt, is bij een afnemende KH geen pH-stabilisatie meer mogelijk. De resulterende schommelingen van de pH kunnen dodelijk zijn voor de aquariumbewoners!

Strijker aquarium biedt CO₂-installaties aan voor elk soort aquariumbezitter: Biologisch functionerende systemen voor de kleine portemonnee, CO₂-installaties met wegwerp- en herbruikbare flessen, CO₂-installaties met nachtschakelaar en zelfs volautomatische aansturing van de pH-waarde. Een perfecte plantengroei in je aquarium hoeft geen toverkunst te zijn!

 

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss