• Bioloog of sump
    Bioloog of sump

    Voor een optimaal functionerend en helder aquarium is een filtratie één van de belangrijkste punten. De filter is meestal onderverdeeld in verschillende filter compartimenten die elk een bepaalde filtermassa bevatten. De…

Voor een optimaal functionerend en helder aquarium is een filtratie één van de belangrijkste punten. De filter is meestal onderverdeeld in verschillende filter compartimenten die elk een bepaalde filtermassa bevatten. De filtermassa is belangrijk zodat de bacteriën zich kunnen vestigen in de filter. We onderscheiden vier soorten filters: Bioloog, Sump, externe buitenfilter en de filter in het aquarium (intern). Een bioloog of sump zijn filters die onder het aquarium of in een andere ruimte worden geplaatst.

Een sump wordt vernoemd voor een zeewater aquarium en een bioloog voor een zoetwater aquarium. Een bioloog is een biologische filter en is gebaseerd op het vermogen van positieve bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het verwijderen negatieve bacteriën.

Een bioloog is onderverdeeld in verschillende vakken en uitgerust met een geperforeerde plaat om de filtermassa op zijn plaats te houden. Als het water is gefilterd doorheen de verschillende vakken wordt het water terug in het aquarium gepompt. Je kan de techniek zoals: verwarmers, pompen en digitale meters ook in de bioloog verwerken. Verhouding watercapaciteit aquarium tot filter is 20 % van het aquarium volume. Een sump is het centraal punt voor de filtratie van een zeewater aquarium. Het is een zéér belangrijk onderdeel voor een goed functionerend aquarium. In een zeewater aquarium is het belangrijk dat je genoeg water volume hebt om stabiele waterwaardes te bekomen. Het is belangrijk dat je niet veel filtermassa in de sump plaatst, na verloop van tijd ga je “nitraatfabrieken” creëren (ophoping van afvalstoffen).

De beste methode is een voorfilter in de sump te plaatsen (gafzak), vervolgens wat levend steen zodat de bacteriën zich kunnen vestigen in de sump. En een goed functionerende eiwitafschuimer die de totale inhoud van het aquarium vlot kan filteren. Als laatst een krachtige opvoerpomp die het water terug pompt in het aquarium.

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss