Over het realiseren en onderhouden van een mooi beplant aquarium bestaan de meest uiteenlopende waarheden waarbij de meeste gebaseerd zijn op slechts persoonlijke ervaringen welke voor de gemiddelde liefhebber niet op gaan. We hebben hieronder geprobeerd de basis zo eenvoudig mogelijk uit te leggen zodat een mooi beplant aquarium voor iedereen haalbaar is.
Een veelgemaakte fout begint bij het snoeien van de planten maar hierover vindt u hieronder meer. Laten we eerst eens zorgen dat de planten de optimale omstandigeheden krijgen om te kunnen groeien.
Biologieles nr1: Fotosynthese proces, de meeste van ons kennen dit vast wel van de bomen en planten in de tuin maar eigenlijk is dit een vergelijkbaar proces onder water.
Alles begint bij de verlichting, de juiste verlichting.
Planten hebben licht nodig om te kunnen assembleren (en hiermee het fotosytheseproces te kunnen opstarten). Verlichting kennen we in vele soorten en kleuren echter de kleuren zoals wij ze waarnemen zijn niet hetzelfde zoals de planten (en ook de vissen) ze waarnemen. Het kleurenspectrum bepaald of een plant er iets van kan gebruiken of juist zich er prettig bij kan voelen. Wij horen vaak de termen rgb of juist rood of blauw licht maar laten we niet vergeten dat we de natuur proberen na te bootsen, hoe vaak heeft u in de natuur rood of blauw licht waargenomen? Als we dit in het achterhoofd houden dan worden veel vragen al gelijk beantwoord. Doen we dit niet dan zou het zo maar kunnen dat we teveel licht in het aquarium brengen welke de planten slecht kunnen verwerken maar de algen hierintegen minder moeite mee hebben......Tevens hebben we ermee rekening te houden dat de verlichting door water gefilterd wordt en dus op verschillende dieptes nog steeds de juiste kleurteint dient te bezitten om een maximaal rendement te kunnen behalen. Juist in dit feit zit nu net het verschil tussen de betere (en vaak iets duurdere) aquariumverlichting en deze uit het B-segment. Ook kunnen we wel hardop stellen dat de levensduur en dus ook de kwaliteit een veelvoud beter is, dit is jammer genoeg vaak niet direct bij aanschaf waarneembaar maar na enig tijd onmiskenbaar. Tegenwoordig zijn er in vrijwel alle prijsklasses wel een juiste verlichtingsbron te vinden en zeker ook de techniek in Led verlichting voor het aquarium staat hierin niet stil.
Nu we weten dat het kiezen van de juiste verlichting essentieel is voor het aquarium komen we bij een ander punt, de hoeveelheid. Zoals al eerder gezegd proberen we de natuur na te bootsen dus een verlichtingsduur van soms wel 16hr of meer is in vrijwel alle gevallen overkil. Hoe vaak maken we dit tenslotte in de natuur mee? Wij mensen zijn eigenwijs en doen de verlichting aan terwijl het buiten al vaak donker is maar dit is niet zoals de natuur het wenst. Normaliter volstaat een verlichtingsduur van zo'n 10-12hr op een dag, zeker bij een opstartend aquarium adviseren we vaak te beginnen op misschien een 6-tal uren of een flink gedempt aquarium om nagelang de verlichtingsduur te verhogen om zo goed te kunnen zien wat optimaal is voor het aquariumbiotoop zodat de planten optimaal kunnen groeien zonder uitgeput te raken en de algen hiermee vrij spel te geven. Echter elk aquarium is anders en hier dient dan ook maatwerk plaats te vinden met gevoel.
Nu de planten verlichting krijgen willen ze voedingsstoffen opnemen, deze verdelen we onder in de micro en macro-elementen. De hoeveelheid voedingsstoffen welke een plant kan verwerken is afhankelijk van de omstandigheden zoals de verlichtingskleur, duur maar ook intensiviteit. In basis kunnen we stellen hoe meer licht (uitgaande ervan dat we over goede verlichting praten) hoe meer de planten van deze voeding nodig zal hebben. Om een simpel vergelijk te maken als wij als mensen een actiever leven leiden zoals een topsporter dit doet zal deze meer voedingsstoffen en zuurstof tot zich nemen om optimaal te kunnen blijven functioneren, bij planten is het in basis niet anders.
De voedingstoffen welke het aquarium vaak zelf produceert zoals nitraten en fosfaten zijn nooit voldoende om de planten goed te laten groeien/ functioneren. Ze zullen wel groeien maar vaak met minder bladeren per cm stengel, minder mooie bladeren doordat er een minder goede celdeling plaats vindt en de kleuren zullen minder intensief zijn. Als wij als mensen alleen maar rijst tot ons nemen gaan we ook niet in 1x dood en blijven we nog lange tijd doorlopen echter onze huid/ haren enz verliezen hun kwaliteit en ook onze topsporter zal nooit een optimale prestatie meer leveren. Vaak gaan in 1x de planten dood terwijl ze het altijd deden..... maar deden ze het ook goed? Noodzaak is daarom om de juiste plantenvoeding voor uw aquarium toe te voegen naar mate van het verbruik van het aquarium. Er zijn vele soorten plantenvoedingen voor het aquarium te koop maar de betere merken werken met een progamma welke afgesteld is voor een optimaal rendament. In de praktijk komt dit vaak neer op een wekelijkse dosis. In onze winkel kunnen we u hier optimaal in adviseren, zeker als u enkele foto's mee neemt van uw aquarium en de gebruikte apparatuur.
Naast plantenvoeding komen we op de factor co2, dit is een omstandigheid welke de planten in staat stelt om het hele fotosynthese proces te laten plaats hebben, planten nemen tenslotte co2 op tijdens dit proces en zetten dit om in zuurstof. Zoals reeds al eerder gezegd is het van belang alles met mate toe te voegen naar gelang van de behoefte. om maar met de deur in huis te vallen, elk aquarium heeft co2. De vissen produceren tenslotte co2 en nemen zuurstof op zoals wij mensen dit ook doen maar het heeft weinig meerwaarde als we extra co2 gaan toedienen als we de basis in de vorm van de verlichting en plantenvoeding niet op orde hebben! En nee een voedingsbodem alleen is niet voldoende, dit is de basis echter dienen we deze wel te blijven aan te vullen met de juiste voedingsstoffen. Een vrieskist vol met brood heeft ook geen meerwaarde als we er wel uithalen maar niks meer in terug stoppen. Als we onze topsporter wel al een dieet geven van 10.000 calorieen maar hij nog niet de volgende lantarenpaal in de straat weet te halen en dit ook nog eens op klompen moet doen ben ik bang dat het eerder het tegenovergestelde effect zal krijgen en dat hij ipv een topsporter topzwaar zal worden en zijn conditie juist achteruit gaat dan vooruit. Dit lijkt ons een logisch gegeven maar waarom doen we dit onze planten dan wel aan? Co2 is absoluut een meerwaarde voor vrijwel elk beplant aquarium op het moment dat er reeds de juiste investeringen zijn gedaan in de verlichting en voedingsstoffen. Op het moment dat we onze topsporter een goede basis geven van conditie en uitrusting (schoenen/ kleding/ voeding) kunnen we langzaam maar zeker zijn voedingsschema/ prestaties enz omhoog schroeven. Simpel gezegd kunnen we wel stellen als we alle elementen geoptimaliseerd hebben en ook nog eens het co2 gehalte verhogen de planten beter (en niet noodzakelijk harder) zullen groeien en algen vrijwel geen kans meer maken!
Als we dan eindelijk onze planten mooi hebben staan in ons aquarium moeten we ze ook moei zien te houden aangezien ze maar een beperkte hoeveelheid ruimte hebben om niet te gaan overwoekeren. We zullen ze moeten gaan snoeien. Velen noemen het zelfs toppen maar dit is onjuist. Het mooiste gedeelte van de plant is het jongste gedeelte. Door plantenstengels net onder het wateroppervlakte af te knippen met een plantenschaar dan zal deze op dit punt verder gaan groeien met zijscheuten zoals een boom dit ook doet, hij wordt dan bovenin breed en het oude gedeelte van de plant zal hierdoor zwaarder belast worden doordat alle voedingsstoffen via dit gedeelte naar boven lopen, vervolgens doen we hem weer op hetzelfde punt snoeien en de cyclus herhaalt zich weer van voor af aan. Voordat je het weet heb je een kale stam met een mooi maar korte bovenkant zoals een boom. Beter is om de plant een cm boven de grond af te knippen met een speciaal hiervoor bestemde schaar waarna hij vervolgens vanaf dit punt, gebruikmakend van de bestaande wortels zal uitlopen met een mooie brede plant. Tevens doen we het gesnoeide deel op maat maken vanaf de top genomen. Dit deel planten we terug in de bodem en het middenstuk gooien we weg. Als je hier een handigheid in gaat hebben dan kan je in lagen werken waardoor je uitsluitend nog maar hoeft te snoeien. Je knipt de hoogste stelen af (bij de bodem) maar tevens staan er in het groepje al weer enkele stelen welke net iets lager zijn en dus het aquarium evenvol laten tonen, de week hierop zijn deze te hoog, deze knip je weer weg en de volgende laag is inmiddels alweer gegroeid tot de gewenste hoogte. Het zal even een gevoel zijn wat je hierbij moet ontwikkelen maar je zult zien als je het eenmaal door hebt dat je met minimale inspanningen een continue mooi aquarium hebt staan welke ook een continue dezelfde voedingsbehoefte heeft. En dit is nu juist wat we willen, stabiliteit. Als we dit hebben dan hoef je weinig aan te passen of te veranderen waardoor er meer tijd overblijft om te genieten.
Uiteraard valt er nog veel meer hierover te schrijven echter hopen we u hiermee in begrijpelijke taal zoals u van ons gewend bent een logische basis te hebben gemaakt voor u. Wilt u nu ook een mooie basis creeren in uw aquarium, kom langs in uw winkel en we kunnen u alles laten zien en samenstellen voor UW aquarium.