Waarom op de juiste manier led verlichting aquarium instellen?

Led verlichting aquarium instellen voor een gezond aquarium.

Hoewel ledverlichting in de huidige vorm pas vanaf de jaren 1993 werd uitgevonden, werd al in de jaren 1920 ontdekt dat diodes licht uitstralen. De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode (licht uitstralende diode). Led wordt al lang gebruikt in digitale klokken, voor signaallampen en als derde remlicht op de achterruit van veel auto’s en daar blijft het niet bij. Het wordt meer en meer gebruikt in tuinverlichting, in de tuinbouw voor assimilatieverlichting, zaklampen, fietslampen, verkeerslichten en veel televisies hebben leds als backlight. Geleidelijk aan vond de ledverlichting ook de weg naar de wondere wereld van de aquariums. Maar wat zijn de voordelen van led verlichting en hoe kunt u led verlichting aquarium instellen?

Ledverlichting heeft als voordeel dat het minder energie verbruikt dan andere soorten aquariumverlichting. Dat ze energiezuinig zijn, is ideaal omdat u aquariumverlichting toch gemiddeld zo’n 10-14 uur per dag laat branden. Daarnaast worden ledlampen niet zo warm als andere soorten, zijn ze stevig gebouwd, bevatten ze geen kwik, flikkeren ze niet zoals Tl-lampen vaak doen en gaan ze aanzienlijk langer mee. Led verlichting aquarium instellen, kan zo gedaan worden dat uw aquarium een veel natuurlijkere uitstraling krijgt omdat u de kleur ervan zelf kunt bepalen. Doordat u de lampen vaak heel eenvoudig kunt dimmen, is het een goede optie voor het verminderen van algen. Algen ontstaan namelijk door te veel licht en te weinig CO2.

De juiste hoeveelheid led verlichting aquarium instellen, is van groot belang voor de planten. Evenals de kleur van de verlichting. Daglicht nabootsen in een aquarium is niet zo eenvoudig. Het ziet eruit alsof het wit is, maar eigenlijk bevat daglicht alle kleuren van de regenboog. Daarom is speciaal voor het aquarium ontwikkelde Led zo interessant. Het bevat namelijk drie diodes die de kleur rood, groen en blauw geven. Met deze combinatie van kleuren kunt u uw led verlichting aquarium instellen met verschillende kleuren welke bij uw biotoop aansluit. Hiervoor heeft u wel een controller nodig. Met deze controller kunt u ook vaak de intensiteit van de led verlichting aquarium instellen tussen 10 en 100%. Veel ledverlichtingsapparaten beschikken over een mobiele app die u de mogelijkheid biedt voor het op afstand led verlichting aquarium instellen.

Als u wilt overstappen naar led verlichting voor uw aquarium dan loopt u dus direct aan tegen de vraag hoe u led verlichting aquarium instellen moet. Het is belangrijk dat u er bij het overschakelen op let dat uw aquarium niet in een keer te sterk wordt verlicht want ledverlichting is veel sterker dan bijvoorbeeld Tl verlichting. Hoe sterker de verlichting hoe meer energie er wordt aangemaakt waardoor u voedingsstoffen moet toevoegen zodat de planten goed kunnen groeien. Doordat u de led verlichting aquarium instellen kunt met een dimmer, kunt u de juiste lichtsterkte creëren. Het is bovendien mogelijk om verschillende situaties weer te geven zoals dag- en nachtverlichting, zonsopgang, schemering, maanlicht, etc.

Goede verlichting is dus belangrijk en daarmee ook het op de juste manier led verlichting aquarium instellen. Om te weten of de led verlichting op de juiste manier is ingesteld, moet u in de gaten houden of de planten goed groeien en algen wegblijven. 

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss