De Dennerle aquarium visie
Ondanks dat Dennerle aquarium niet de grootste fabrikant is van aquariums, toch zijn ze toonaangevend in de levering van nano-aquariums en de toebehoren voor de mooist beplante plantenaquariums.
Voorwaarde voor een goed werkend „aquarium-ecosysteem“ is een integrale visie. Biologische kringlopen waarin de voedingsstoffen, kooldioxide, planten en vissen zijn geïntegreerd moeten zo natuurgetrouw mogelijk worden nagebootst. De Dennerle aquarium producten vormen een op elkaar afgestemd systeem, waarmee u uw onderwaterlandschap gemakkelijk en goed kunt onderhouden. Dennerle heeft hierbij de kunst bij de natuur afgekeken en hebben 7 regels voor een goed werkend Dennerle aquarium opgesteld.
Of het nu gaat om licht, waterkwaliteit, bodemgrond, filtering, bemesting, CO2 – elk van deze gebieden is van levensbelang voor een aquarium. Doorslaggevend voor een goed functioneren van een aquarium is, dat alle factoren, hulpmiddelen en apparaten goed op elkaar aansluiten en elkaar aanvullen.
Aquascaping – een kunstvorm van de natuuraquaristiek.
Aquascaping kan worden beschouwd als de modernste vorm van planten-aquaristiek, Dennerle aquarium is hierin toonaangevend met haar producten. De naam is afkomstig van het Engelse begrip "landscape" (landschap). Er bestaan zeer uiteenlopende stijlen bij aquascaping. Maar een ding hebben ze allemaal gemeen – hun voorbeelden zijn natuurlandschappen boven water. U kunt ze elke dag op een wandeling tegenkomen en bestuderen. Een dichtbeboste heuvelrug of een gebergte, een dichtbegroeide holle weg, ravijnen of een ingesneden rivierlandschap. Ook details, zoals een met mossen begroeide rotswand of boomstomp kunnen als voorbeeld dienen. Een "aquascaper“ zuigt al deze indrukken in zich op en in zijn hoofd ontstaan al de eerste ontwerpen. Het is daarbij niet altijd belangrijk om detailgetrouw te werken. Het gaat er om de sfeer die een natuurlandschap uitstraalt in het aquarium met de juiste planten vorm te geven en te verzorgen. Ontdek met het nieuwe aquascaping-assortiment van Strijker aquarium de wereld van de aquaristiek op bijzondere wijze.
Aquariumplanten willen gevoed worden.
Elke plant heeft om te kunnen groeien en gedijen een groot aantal verschillende voedingsstoffen nodig. Als er ook maar één element ontbreekt, beginnen de planten al weg te kwijnen. Zichtbare gevolgen: zwakke groei en bleke, gele bladeren. Het natuurlijke weerstandsvermogen raakt verzwakt – er beginnen algen op de bladeren te groeien. In het Dennerle aquarium heerst een zeer specifieke voedselsituatie: sommige voedingsstoffen die met het visvoer worden toegevoegd, zijn in overvloed aanwezig (fosfaat, nitraat). Andere voedingsstoffen worden snel verbruikt of ontbreken volledig. Leidingwater bevat bijvoorbeeld geen ijzer, één van de belangrijkste sporenelementen. Het geheim van een goede aquariumbemesting is het gericht in evenwicht brengen van deze tekorten aan voedingsstoffen.
De basis voor een goed functionerend Dennerle aquarium
Waterplanten in de natuur
Waterplanten groeien in hun natuurlijke leefgebieden, de beken, poelen en moerassen, zelden over grote oppervlakken, maar meestal op bepaalde punten in meer of minder grote groepen. Op deze plaatsen blijken uit ervaring de zogenaamde uitsijpelende voedingsstofbronnen te liggen. Dat zijn plekken waar langzaam maar gestaag water dat rijk is aan voedingstoffen en Co2, uit de bodem opwelt. De bodemgrond zelf is zeer fijnkorrelig, dicht en humusrijk. Roodbruine delen op de plantenwortels wijzen op een hoog ijzergehalte.
De wetenschappers van dennerle aquarium weten dat humusbacteriën van bijzondere betekenis zijn: met behulp van de geproduceerde humusstoffen zetten zij minerale voedingsstoffen om naar een vorm, die door planten kan worden opgenomen. Zo groeien op braakliggende tropengronden – bijvoorbeeld langs nieuw aangelegde wegen – pas weer planten, als er een humuslaag is gevormd, ook al bedraagt deze slechts enkele millimeters. De bodemgrond van natuurlijke locaties van populaire aquariumplanten zoals Cryptocorynen en Echinodorus is doorgaans humusrijk.
CO2-Bemesting - een uitvinding van de natuur.
Om te kunnen groeien en in leven te blijven, hebben alle planten kooldioxide (Co2) nodig. Ze produceren uit Co2, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: suiker. Als "afvalstof" ontstaat zuurstof, die alle dieren nodig hebben voor de ademhaling. Dit proces – de zogenaamde fotosynthese – vormt de basis voor al het leven op onze aarde.
Aquariumwater bevat bijna altijd te weinig Co2. Al bij drinkwaterbedrijven wordt door beluchting het natuurlijke Co2 aan het leidingwater onttrokken. De kleine hoeveelheden in het aquarium nemen de waterplanten gretig op. Meestal is het niet genoeg. Stengels en bladeren zijn dan zwak en bleek, er is geen enkele groei waar te nemen. De weerstand is verzwakt, algen nestelen zich op de bladeren. In tegenstelling tot de natuur, ontbreekt in het aquarium de natuurlijke Co2-voorziening. Maar wie wil er in zijn aquarium een centimeters dikke laag van afgestorven bladeren en voerresten hebben...
Dennerle aquarium heeft hierom een compleet programma ontwikkeld welke Strijker aquarium u graag aanbiedt om zo de optimale omstandigheden in het aquarium weet te behalen.
Een goede beplanting en regelmatige Co2-bemesting behoren daarom tot de belangrijkste preventieve maatregelen tegen algen. En ervaren aquarianen weten: een weelderige plantengroei laat dankzij de door de planten geproduceerde zuurstof ook de vissen gedijen!