Een argument van veel mensen om vissen simpelweg door de wc te spoelen is dat vissen geen pijn zouden voelen. Maar dat is niet waar. Dit wordt bewezen door een studie, die in Philosophical Transactions of the Royal Society verscheen, vissen zelfs pijn op dezelfde manier als wij!

Alleen al met deze reden accepteren we alle vissen welke overbodig zijn geworden, met welke reden dan ook. Wij plaatsen ze in quarantaine alvorens dat ze opnieuw in de verkoop komen voor een nieuw onderkomen. Dit doen we om te voorkomen dat deze dieren een langzame maar vooral pijnlijke dood tegemoet gaan in het riool of zelf in de sloot waar deze tevens nog een gevaar vormen voor de inheemse flora en fauna (naast het feit dat het nog strafbaar is ook). Tevens is het mogelijk dat wij u niet langer gewenste vissen bij u ophalen gelijktijdig als wij u nieuw aangekochte siervissen door ons laat bezorgen, meer hierover vindt u hier.

Hoofdonderzoeker Lynne Sneddon van Liverpool University legt uit: “Als we de lippen van vissen een pijnlijke stimulus geven dan wrijven ze met hun mond tegen de zijkant van de kom net als wij over onze teen wrijven wanneer we hem stoten.”

Sneddon bestudeerde verder het gedrag van verschillende soorten vissen als ze werden gevangen met een hengel of juist op een meer humane manier. Ze ontdekte dat bepaalde vissen minder aten nadat ze gevangen waren met een haak in plaats van zonder. Goudvissen die een elektrische schok kregen, vermeden dagenlang het gebied waarin dat gebeurde. Het lijkt erop dat de herinnering aan de pijn ervoor zorgde dat ze niet terug keerden naar de plek.

De vissen kregen zelfs pijnstillers toegediend, waarna hun gedrag weer hetzelfde werd als voordat ze pijn hadden. “Als we accepteren dat vissen pijn lijden dan heeft dat gevolgen voor hoe we ze behandelen. Dan zouden ze voortaan op een veel humanere wijze moeten worden gevangen,” aldus de onderzoekster.

Uit dit onderzoek mogen we de conclusie trekken dat vissen (zoals geen enkel dier) geen verbruiksartikel is en dat we de juiste zorg serieus moeten nemen voor onze aquariumbewoners. Het is dan ook noodzaak dat u zich juist laat voorlichten bij aanschaf van deze dieren want elke vis heeft zijn eigen behoeftes en eigenschappen. De medewerkers van Strijker aquarium (maar ook van andere aquariumspeciaalzaken) zullen er alles aan doen om u het juiste advies te verschaffen. Tevens kunt u zich thuis al de nodige informatie verkrijgen door op de site van de LICG in te lezen.

© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss